Ministerstvo obrany vlani ušetrilo milióny eur

16.04.2013 Bratislava

Hlohovec/Bratislava 16. apríla (TASR) – Rezort obrany ušetril vlani prehodnotením požiadaviek, zmlúv a verejného obstarávania na prioritné potreby Ozbrojených síl (OS) SR 86 miliónov eur. Povedal to dnes minister obrany Martin Glváč na pôde Multifunkčného práporu Hlohovec počas zhodnotenia ročného pôsobenia vedenia rezortu.

"Prijatými opatreniami sme zastavili pokles podielu výdavkov na rozvoj OS SR. V roku 2011, kedy bol zatiaľ najnižší vo výške 8,53 percenta, sa v roku 2012 zvýšil o 1,09 percenta, teda na 9,62 percenta," konštatoval Glváč. Na základe rozhodnutia smerovali všetky peniaze pre potreby OS. "Ale hasili sme len to najnutnejšie, sú to prostriedky bežnej spotreby," konštatoval minister.

Celkovo 2,3 milióna eur ušetrilo ministerstvo pri vstupe strategického partnera do podniku VOP Nováky. Tam sa zároveň podarilo zachovať zamestnanosť, kedy je na päť rokov garantovaných 140 pracovných miest. "Takto chceme pokračovať aj podniku VOP Trenčín," dodal minister obrany. Ministerstvo ušetrilo aj na iných výdavkoch, podľa Glváča má v súčasnosti najnižší stav zamestnancov vôbec, zároveň však urobilo opatrenia v rámci sociálnej oblasti na ich stabilizovanie.

Za získané prostriedky zakúpili 70 nových automobilov zn. Landrover, Aktis, veliteľsko-komunikačný systém na riadenie zbraní v rámci delostrelectva Delosis a ďalšie. Minister vyjadril presvedčenie, že o rok sa rezort bude môcť popýšiť tým, že novonakúpená technika a výstroj príslušníkov OS budú vyrábané z prevažnej časti na Slovensku a rekapitulácia roku 2013 bude o to radostnejšia.

Glváč informoval, že Slovensko dostalo v roku 2013 od spojencov injekciu za pôsobenie v SOTG a splnenie záväzkov vo výške 19 miliónov eur. "Takéto prostriedky nikdy v histórii neboli do rezortu prinesené," povedal minister obrany.

Náčelník Generálneho štábu OS SR Peter Vojtek potvrdil, že OS majú s rezortom veľmi úzku spoluprácu a podieľajú sa na rozhodovaní. "Nesie to zodpovednosť, aby sme mali správne naplánované a nasmerované výdavky. Hľadáme rezervy aj v OS a cesty na ušetrenie," povedal.
 

Vyberte región